Jaką przyprawą zastąpić jałowiec, żeby nadać smak pasztetom ?
Co dodać do ogórków kiszonych, żeby choć trochę przypominały smakiem te polskie, nie mając chrzanu i liści wiśni ?
Takie pytania zadają sobie niejednokrotnie emigranci, zarówno Ci mieszkający w Europie jak i na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Południowej, Azji czy Australii.
Liczymy na to, że dodając Wasze przepisy, podpowiecie nam, jak takie problemy rozwiązać :)
Będziemy wdzięczni za każdy przepis, który można wykorzystać w kraju, gdzie wieprzowina jest zabroniona, gdzie nie ma mąki żytniej, a o tradycyjnym polskim żurku i ogórkach małosolnych można tylko pomarzyć.
Przyjmiemy też z radością każdy przepis, który pomoże Emigrantom w innych krajach odtworzyć polskie smaki.
Nie myślcie jednak, że narzekamy :)
Chcielibyśmy jedynie rozbudować nasz jadłospis o potrawy, które będą przypominały smakiem kuchnię polską lub węgierską :)
Chcielibyśmy jedynie rozbudować nasz jadłospis o potrawy, które będą przypominały smakiem kuchnię polską lub węgierską :)
Czas trwania akcji:
od 31 sierpnia 2013 do 30 września 2013
Przepisy prosimy umieszczać w komentarzach do tego posta albo tutaj Będzie nam miło jeśli logo i link do tej akcji kulinarnej umieścicie na stronach Waszych blogów :)
Wszystkie Wasze przepisy wraz z notką o Autorach i odnośnikami do Waszych blogów zostaną opublikowane na blogu Kulinaria - potrawy z różnych stron swiata
Zapraszamy do zabawy :)
Logo do pobrania oraz link do akcji Kuchnia ekspaty
http://arabiasaudyjska-ksa.blogspot.com/2013/08/kulinarne-rozterki-ekspaty.html